428537a5257082b12aa48160c263fd2fЗа новими правилами, на власному подвір’ї можна забивати не більше трьох голів на тиждень.
23 квітня з метою забезпечення надходження на агропродовольчі ринки Олешківського району якісної та безпечної продукції тваринництва, отриманої від подвірного забою, начальником Олешківського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області П. Бабійчуком проведено робочу зустріч з особами, які здійснюють забій та реалізацію м’яса на агропродовольчих ринках Олешківського району. Провідною темою заходу став розгляд питання щодо дотримання вимог Законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною».
Тепер, за новими правилами, на власному подвір’ї можна забивати не більше трьох голів на тиждень, в той час як раніше обмеження становило три голови на добу. Отже, зараз цей показник становитиме 150 голів на рік. Жодних обмежень щодо реалізації вирощеною селянами худоби наразі не існує. Закон регламентує обмеження механізму до 1 січня 2025 року, після чого вводитимуться більш жорсткі вимоги. Наприклад, також планується обмеження і на реалізацію продукції, вона зможе бути використана виключно для власного споживання. Та навіть після 2025 року вся продукція, отримана у результаті забою вирощеної в особистих селянських господарствах худоби, забитої на обладнаних бійнях, у повному обсязі може бути реалізована на ринках, але не далі ніж за 50 км від місця забою.
Подвірний забій тварин проводиться з обов’язковим дотриманням вимог «Ветеринарно-санітарних правил для боєнь, забійно-санітарних пунктів господарств та подвірного забою тварин», що зареєстровані у Міністерстві юстиції України 28 січня 2004 р. за № 121/8720.
Під час зустрічі також було наголошено про розміри адміністративної відповідальності у разі порушення зазначених вимог і правил.